REKLAMI GEÇ

Kömürcüoğlu 8. Taş Heykel Kolonisi sona erdi

Kömürcüoğlu 8. Taş Heykel Kolonisi sona erdi

Denizli’de düzenlenen Taş Heykel Kolonisi’nin 8.si tamamlandı. Kömürcüoğlu Mermer tarafından sekiz yıldan bu yana her yıl düzenlenen Taş Heykel Kolonisi, dünyanın farklı ülkelerinden gelen sanatçıların bir aylık mesaisinden sonra dün akşam final yaptı. Koloni kapanışı düzenlenen kokteylle kutlandı. Kokteylde Denizli Valisi başta olmak üzere çok sayıda protokol davetlisi yer alırken, sanatçılar ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Yaşar TOK / DENİZLİHABER / 23 Haziran 2018 Cumartesi, 13:26

Türkiye’nin uzun soluklu sanat sempozyumları arasında yer alan Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi, bir ayılık çalışmanın ardından dün akşam tamamlandı. 21 Mayıs 2018 tarihinde dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların katılımıyla toplanan Koloni, yedi sanatçının katılımıyla bir ay boyunca yontulan heykellerin sergilendiği kokteylle sona erdi.

Bu yıl 8.si düzenlenen Koloni’ye Arjantin’den Juan Carlos Bejerano, Tayvan’dan Wu Ming Sheng, Çin’den Qian Sihua, Bulgaristan’dan Agnessa Petrova ve Kamen Tanev ile Ukrayna’dan Olena Dodatko katıldı. Koloniye bu yıl ilk kez Türkiye’den sanatçı seçilmedi. Ancak Koloni sürekli sanatçısı Ali Dirier hem koloni koordinasyon sorumluluğunu üstlendi, hem de koloni boyunca Denizli’yi simgeleyen yaklaşık iki metre yüksekliğinde mermer horoz heykeli yonttu. Yontulan heykeller, kokteyl akşamı gelen davetlilere sergilendi.


Kapanış kokteyline çok sayıda davetli katıldı. Denizli Valisi Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı, Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı, İl Milli Eğitim Müdürü ve diğer protokol davetlileri yanı sıra sanatseverler ve sanatçılar kalabalık bir davetli grubu oluşturdu.

Kokteyl açılış konuşmasını yapan Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi kurucusu ve Kömürcüoğlu Vakfı Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, koloniyi sekiz yıldan bu yana sürdürüyor olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. 2011 yılında başladıkları bu etkinliği bundan sonra da devam ettirmeyi istediklerini belirten Kömürcüoğlu, “sanatçılarımızın dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip kendi kültürel zenginliklerini yonttukları heykeller vasıtasıyla Denizli’ye kazandırıyorlar. Bu aynı zamanda onların kentimizi ve ülkemizi tanımalarına yol açıyor. Biz yaptığımız sanat etkinliği ile buna vesile oluyoruz. Benim için bundan daha büyük mutluluk yok” dedi.

Denizli Valisi Hasan Karahan ise sanatçıları kutladığını, yarattıkları sanat eserleriyle Denizli’ye kültürel bir katkı verdikleri için kendilerini kutladığını belirtti.

Yapılan konuşmaların ardında sanatçılar tek tek kürsüye davet edilerek plaketleri ve teşekkür belgeleri verildi.

TAŞ HEYKEL KOLONİSİ İÇİN KISA BİLGİ
Kömürcüoğlu Mermer A.Ş tarafından 2011 yılında başlatılan Taş Heykel Kolonisi yerli ve yabancı sanatçıların birlikte taş heykel yontmaları prensibi ile kuruldu. İlk yıl sekiz kişikatılırken, yeni olması nedeniyle sadece üç yabancı kolonide yer aldı. İkinci yıl zengin bir katılımcı listesi düzenlendi ve Türkiye’den Ali Dirier, Eyüp Öz koloniye katılırken, diğer sanatçılar farklı ülkelerden geldi. Bu düzenleme esası sonraki kolonilerde de değişmedi. Taş Heykel Kolonisi her yıl düzenli olarak kapsamlı ve görsel değeri yüksek kataloglar hazırlayarak bunları Türkiye heykel literatürüne kazandırdı.

İlk yıldan itibaren Koloni bitimini müteakip başlayan Heykel Akademisi kursları düzenlendi. Halen devam eden kurslara yılda ortalama 10-12 öğrenci katıldı. Farklı üniversitelerden sanat eğitimi alan öğrenciler dışında Yeni Zelanda, İran, Amerika ve İtalya’dan öğrenciler akademi kursunda heykel eğitimi aldı.

Bu yıl 8. Kez düzenlenen Koloni’de şimdiye değin 70 civarında koloni eseri ortaya çıktı. Bazı heykeller yurtdışına gönderilirken, bazıları da Denizli Hükümet Konağı civarı başta olmak üzere şehrin muhtelif merkezlerine sergilenmek üzere yerleştirildi.

Koloni sonraki yıllarda kurulan Nihat Kömürcüoğlu Vakfı’na devredildi ve Vakıf bünyesinde faaliyetine devam etti.

Nihat Kömürcüoğlu Vakfı gelecek yıl yapılacak “9. Uluslararası Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi” hazırlıklarına başladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı