REKLAMI GEÇ

AK PARTİ’NİN İL BAŞKANI NASIL BELİRLENİR?

27 Ekim 2014 Pazartesi

Haziran 2015 tarihinde milletvekili seçimleri yapılacak. Ak Parti Teşkilat Başkanlığı, bu seçimlerde milletvekili adayı olmayı düşünen il ve ilçe başkanlarından; kongre sürecinde aday olmamalarını istedi.

Yerel basınımızın güzide yazarlarınca; Denizli İl başkanı Av.Avni Örki’nin milletvekilliğine aday olacağı düşünüldüğünden, kulislerden elde edilen duyum, istihbarat, tahmin veya bilgilere göre muhtemel aday isimleri zikredilmeye başlandı ve spekülasyonlar yapıldı.

Fakat Av.Avni Örki henüz irade beyanında bulunmamıştı, henüz ilçe kongreleri yapılıp bitmemişti ve il kongresi de ancak, Başbakan Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu’nun iştirakiyle 1 Şubat 2015’de gerçekleştirilecekti.

Gelelim Ak Parti’de sürecin nasıl işleyeceğine:

Ak Parti Denizli İl Teşkilatı’nda hiçbir kimse, aday olarak ortaya çıkmaz ve çıkmayacaktır. Çünkü vazife alınmaz, verilir. Mevki, makam ve mansıba münferit kararla aday olunmaz…

Fakat üstad Necip Fazıl’ın dediği gibi; bir vazife teklif edildiğinde veya verilmek istendiğinde de; sağına, soluna ve arkaya bakmadan “ben varım” denilir.

Ak Parti misyonu taşıyan, Ak Parti’nin öğretisinden geçmiş insanlar, kendisine bir görev önerildiğinde; “bu işi en iyi ben yaparım” demezler; “bu işi falan arkadaşımız benden daha iyi yapar” derler…

Genel Merkez; yaptığı ve yapacağı temayül yoklamaları, kanaat önderleriyle istişareler, taban ile yapılacak görüş alış verişlerinden sonra, üzerinde konsensüs sağlanan bir kişiyi aday olarak tespit eder.

Belirlenen bu aday etrafında tüm teşkilat kenetlenir, tek yumruk olur ve yine tek liste halinde kongreye gidilir.

İl Başkanı belirlenirken liyakat, sadakat, samimiyet, temsil kabiliyeti, liderlik, sevk ve organize yeteneği, inisiyatif alabilme ve benzeri hususlara dikkat edilir.

“Tarlan varsa içinde, teknen varsa kıçında, işin varsa başında” özdeyişine uygun olarak; gününü, gecesini ve hatta uykusundaki rüyasını İl Başkanlığı’na ayırabilecek olması, beden dili ve iletişimi iyi kullanması, teşkilat ile uyum içinde, sorunsuz bir il başkanlığı yapabilecek özellikte olması tercih sebebidir.

Bugüne kadar ki İl başkanları hep özveriyle çalıştılar, teşkilat mensuplarıyla beraber üstün başarılara imza attılar: Mehmet Yüksektepe, Osman Yüceliş, Şahin Tin, Bilal Uçar ve Avni Örki… Tabii ki en büyük yardımcıları da merkez ve taşra ilçe başkanları, belde teşkilatları, kadın ve gençlik kolları, yönetim kurulu üyeleri, mahalle başkanları, sandık başkanları, çat kapı ekipleri ve isimsiz kahramanlardı…

Şahin Tin milletvekili adayı olduğunda, Genel Merkez istişare için beni Ankara’ya çağırmıştı. Ben İl Başkanlığı’nın manevi sorumluluğunun çok ağır olduğunu, Fazilet Partisi İl Başkanlığı dönemimde, bunu bizzat yaşadığımı, dolayısıyla İl Başkanlığı’na talip olmadığımı ifade etmiş ve Bilal Uçar’ın bu görevi layıkıyla yapacağına emin olduğumu belirtmiştim.

Daha sonra Av.Bilal Uçar il başkanlığından ayrılıp milletvekili adayı olduğunda, bu defa Muhammet Subaşıoğlu, merhum Mehmet Bozkurt, Mehmet Öztürk ve ben aynı araba ile, birlik beraberlik içinde davetli olarak Ankara’ya gitmiş ve il başkanlığı konusunda fikir teatisinde bulunmuştuk…

Şimdi de, eğer, Genel Merkez; ilimize defalarca birincilikler kazandırmış, başarılı bir il başkanını, bundan sonra başka bir kulvarda değerlendirmeyi tercih eder ve Av.Avni Örki İl Başkanlığı’nı bırakırsa, yukarıda anlatmaya çalıştığım süreç işleyecek ve eminim ki en isabetli karar verilecektir…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı