REKLAMI GEÇ

BOMBACI MEHMET ÇAVUŞ UNUTULMAYACAK

24 Mart 2020 Salı

Kadir oğlu Mehmet Çavuş. 1891 yılında Çivril ilçesine bağlı Madenler Köyü’nde dünyaya gelir. Yörük olan ailesiyle birlikte önce Afyon/Dinar/Seydimelik köyüne, daha sonra da Bülüçalan köyüne yerleşir.

Kadir oğlu Mehmet askerlik çağına geldiğinde Balkan Harbi’ne katıldıktan sonra memleketine döner.

1. Dünya Savaşı başlayıp seferberlik ilan edilince 70. Alay, 3. Tabur emrine girerek Çanakkale’ye hareket eder ve Zığındere’deki Şehitler Sırtı’nda muharebeye katılır.

Komutanı tarafından en önemli ve tehlikeli mevzilerde görevlendirilmiş ve aldığı vazifeleri layıkıyla yerine getirmiştir.

Düşmanın atmış olduğu ve fakat patlamayan el bombalarını hiçbir korku ve tereddüt göstermeden eline alıp, tekrar kendilerine atarak; hem silah arkadaşlarının zarar görmelerini önlemiş, hem de düşmana büyük zayiat verdirmiştir.

Düşman; attıkları el bombalarının tekrar kendi mevzilerine dönüp, kendi siperlerinde patladığını görünce taktik değiştirmiş ve el bombalarının pimini çektikten sonra bir kaç saniye bekleterek atmaya başlamıştır.

Bunlardan birini eline alan Mehmet Çavuş, düşmanın el bombasını tam onlara atacağı sırada bomba elinde patlamış ve sağ eli bileğinden kopmuştur.

Yaralı olarak 1. Tümen seyyar hastanesine götürülen Mehmet Çavuş; oradan da İstanbul Haydarpaşa Hastanesi’ne sevk edilir.

Mehmet Çavuş arkadaşlarından ayrı olarak uzun bir süre hastanede yattıktan sonra tekrar cepheye dönmek ister. Bombacı lakabıyla ünlenen Mehmet Çavuş; Kurtuluş Savaşı’ndan da bilinen tabur komutanı Reşat Çiğiltepe’ye hastaneden bir mektup yazar ve şöyle der:

“Sağ kolumu kaybettim. Zararı yok; sol kolum var. Onunla da pekala iş görebilirim…”

Bombacı Mehmet Çavuş’un kahramanlık vesikası olan bu mektup; “Harp” dergisinde geniş yer bulur ve 8. sayısının 126. sayfasında fotoğrafıyla birlikte yayınlanır. “Conkbayırı ve Seddülbahir savaşında övgüye değer büyük kahramanlıklar göstererek düşman tarafından atılan bombaları patlamadan yine düşmana atmak suretiyle cesaret timsali olmuş ve nihayet yine böyle bir bombayı atarak düşmana iade edeceği sırada birden bire infilak eden bombadan sağ el bileğini kaybetmiştir” denilerek hakkındaki bilgilerle birlikte mektubuna da yer verilir.

Kendisine gösterdiği kahramanlık sebebiyle iki harp madalyası verilir. Bombacı Mehmet Çavuş; artık iki harp madalyalı bir erdir.

Kopan kolunun tedavisi için Almanya’ya gönderilme düşüncesi gerçekleştirilemeyen Bombacı Mehmet Çavuş, bir süre daha hastanede kaldıktan sonra gazi olarak memleketine döner ve 1945’te vefat eder.

Kaynakça:
1- Bayram Akgün: “Çanakkale Savaşlarının İsimsiz Kahramanları”
2- Ahmet Yurttakal: “105. yıldönümünde Çanakkale Zaferi”

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı