REKLAMI GEÇ

DENİZLİ HALKININ CORONA DAVRANIŞLARI

7 Nisan 2020 Salı

Denizli halkı Corona karşısında nasıl bir tavır aldı? Günlük hayatındaki alışkanlıklarını hangi ölçüde ve nasıl değiştirdi? Covid-19 kısıtlamalarına hemen adapte oldu mu? Alınan tedbirler hakkında ne düşünüyor?

“EfG Araştırma”nın bu ve daha başka bir çok konuda Pamukkale, Merkezefendi ve çevre ilçelerde yaşayan 18 yaş üstündeki 958 kişiyle 20-25 Mart 2020 tarihleri arasında online olarak yaptığı araştırma sonuçlarına göre;

Hemşerilerimizin en çok riayet ettiği tedbir; kalabalıklardan uzak durmak. Bunu; sırasıyla; kolonya ve dezenfektan temin etme, dış mekanlarda yeme içmeyi terk etme, risk grubunda gördükleri tanışları ve şehir dışından gelenlerle fiziki olarak görüşmeme, maske alma, şehir dışına çıkmama, işe gitmeme, evden çalışma önlemleri takip ediyor.

Araştırmaya katılanların yaklaşık % 90’ı Corona virüsü ile ilgili alınması gereken tedbirleri ve nasıl yayıldığını bildiğini % 75’i de bu önlemleri uyguladığını söylüyor.

Tüm Türkiye’nin merak ettiği “sokağa çıkma yasağı” ilan edilmeli mi sorusuna ilimizdeki katılımcıların % 65’i “ilan edilmeli”, % 7’si “ilan edilmemeli” derken; % 28’i de “henüz zamanı değil” görüşünde.

Ankete iştirak edenlerin 327’si salgına karşı alınan tedbirlerin “yeterli olduğunu” ifade ederken; 124’ü “hiç yeterli değil”, 507’si de “pek yeterli değil” fikrini taşıyor.

Bu karara varmalarında; Türkiye dışından dönenler için daha ciddi önlemler alınmalı, daha sıkı kontrol edilmeli, büyük alışveriş merkezleri de diğer işletmelerle birlikte kapatılmalıydı, maske ve kolonyaya daha kolay ulaşılabilmeli ve temin edilebilmeliydi, okullar daha erken tatile girmeliydi düşüncelerinin etken olduğu görülüyor.

Tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen katılımcıların hemen hemen yarısı işlerinin evden çalışmaya uygun olduğunu, diğer yarısı ise uygun olmadığını belirtmiş.”Evde çalışmayı tercih ederim” diyenlerin oranı % 87.

EfG Araştırma’nın profesyonel, memur, işçi, esnaf, tüccar, emekli, işsiz, öğrenci ve ev kadınlarından oluşan katılımcılara sorduğu önemli sorulardan bir tanesi olan; “Korona Virüsü salgını tehlikesinin ne kadar süreceğini tahmin ediyorsunuz?” sorusuna; 303 kişi “3 ay” cevabını vermiş. 224 kişi ise daha iyimser ve “2 ay” sürecek tahminindeler. 136 kişi en karamsar kesimi oluşturuyor. Bunlar “6 aydan fazla” diyorlar.

674’ü evli, 284’ü bekar; 465’i kadın, 493’ü erkek; 551’i üniversite, 338’i lise; 69’unun eğitim seviyesinin ise ilk öğretim olduğu katılımcıların yarısı corona virüs salgınından “çok endişeli” , % 38’i ise “biraz endişeli” olduklarını ifade etmişler.

Bu çalışmayı yapan “EfG Araştırma” ya şükranlarımızla.
Panik yok, karamsarlık yok.
Her geceden sonra gündüz, her karanlıktan sonra aydınlık, her yokuştan sonra iniş, her zorluktan sonra bir kolaylık mutlaka gelir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı