REKLAMI GEÇ

İŞ EDİNDİRME

26 Ocak 2016 Salı

Denizli’deki işsizlik oranı; son verilere göre yüzde 6,5 civarında. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Demek ki diğer bazı illere göre, Denizli’deki iş alanları ve işgücü talebi daha fazla ya da Denizli’deki üretim teknoloji yoğun değil, emek yoğun bir özellik taşıyor.

İşsizlik, dünya ekonomilerinde tamamen çözümlenemeyen ve hiç bir zaman sıfırlanamayan bir sorun olarak yer alır. Herkes bir işyeri açabilecek sermayeye ve güce sahip olmadığı için devlet en büyük işveren olarak rol almak zorunda kalır.

Geçtiğimiz hafta Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferudun Giresun ve İl Müdür Yardımcısı Ahmet Sert ile bir sohbet etme imkanı buldum.
Onlardan aldığım bilgilere göre;
Denizli’de herhangi bir işe girebilmek için yapılan başvuru sayısı 55.000.
Firmaların eleman talebi toplamı takriben 44.000
İşe yerleştirilen eleman sayısı 13.000 kişi.

Firmalar, genellikle makine ve teçhizat kullanımını bilen vasıflı teknik ara eleman arıyor. Fakat maalesef tornacı, tesviyeci, elektrikçi, CNC tezgah kullanabilen yetişmiş eleman bulmakta çok sıkıntı çekiyorlar.

Şehrimizde kısa, orta ve uzun vadede en fazla ihtiyaç duyulan 10 meslek grubunun belirlenmesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile üniversitelerin bu bulguları dikkate alarak bölüm açması lazım. Ancak bu takdirde teknik ve ara eleman açığı bir nebze giderilebilir.

İş Kurumu, Girişimcilik Eğitim Programları ile bir iş sahibi olmak ve bir işyeri açmak isteyen vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyor. İş Edindirme Kursu olarak da niteleyebileceğimiz bu kurslara katılabilmek için bir İŞ FİKRİ geliştirmek gerekiyor.
Dolayısıyla girişimci adayı, her şeyden önce kurmak istediği işi İŞKUR yetkililerine detaylı olarak anlatmak zorunda. Yalnız eğitim, sağlık, kreş işletmeciliği ve seracılık gibi bazı meslekler kapsam dışında bırakılmış.
18 ile 65 yaş arasındaki vatandaşlar, 70 saat süren eğitim programından geçtikten sonra KOSGEB’e başvurmadan önce proje hazırlamak veya hazırlatmak mecburiyetinde.

Aslında 70 saat süren eğitim programı süresince kursiyerlere nasıl bir proje hazırlayacakları anlatılıyor. Buna rağmen projeyi kendisi hazırlayamayanlar ya piyasada yeni bir sektör olarak ortaya çıkan firmalara ücreti mukabilinde proje hazırlatacaklar ya da KOSGEB’den bu konuda yardım talep edecekler.

İlk işyeri kuruluşu esnasında pozitif bir ayrımcılık yapılarak bayanlara yüzde 80 devlet desteği yapılırken, erkeklere bu destek yüzde 60 olarak belirlenmiş.
Sıfır faizli 100 bin TL tutarındaki ilave desteği alanlar 24 ay ödemesiz bir dönem geçirdikten sonra 3 ayda bir 12 bin 500 TL tutarındaki taksitlerle ödemede bulunabilecekler.

Önümüzdeki günlerde 1 Şubat 2016 ile 13 Mayıs 2016 tarihleri arasında 6 ayrı program ile toplamda 150 kişiye ve her bir program 70 saat süreli olmak üzere Temel Seviye Girişimcilik eğitimi verileceğini müjdeleyelim.

Bu esnada ticari firmalara tanınan bir başka kolaylığı daha zikretmekte fayda var. Eğer bir işletme İŞKUR’da kaydı bulunan bir kişiyi işbaşı eğitim programına katıldıktan sonra istihdam ederse 5 ay süreyle maaşını devlet ödüyor. Yeter ki en az 2 ay çalıştırmış olsun. (Bu 5 aylık sürenin bir yıla çıkarılması için kanuni düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor)
İşveren eğer söz konusu elemanı 30 ay çalıştırırsa; bu takdirde sigorta priminin yarısını devlet ödüyor.
Engellilerin kendi işini kurmaları halinde ise; 36.000 TLhibe desteği söz konusu…
Haydi arkadaşlar; Girişimcilik Eğitim Programına…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı