REKLAMI GEÇ

MİLLET BÖYLE İSTEDİ

8 Haziran 2015 Pazartesi

Dört sene sonra milletin hakemliğine yeniden başvuruldu ve millet “koalisyon” dedi.

Ak Parti üst üste girdiği onuncu seçim ve dördüncü genel seçimden de birinci çıkmış olsa da, on üç yıldır sürdürdüğü tek başına iktidar imkanını yitirmiş oldu.

MHP’nin 1, CHP’nin 10, HDP’nin 14 ilde birinci çıkmasına mukabil 56 ilde birinci çıkan Ak Parti 276’yı yakalayamadı.

Seçimde en yüksek oranda sıçramayı; aldığı emanetlerle 2 misli oya ulaşan HDP yaparken, 3 puanlık artış sağlayan MHP kemikleşmiş oylara sahip köklü bir parti olmasına rağmen, ancak HDP kadar milletvekili çıkarabildi.

Emekliye 2 maaş ikramiye ve asgari ücret vaatleri halk tarafından satın alınmayan CHP, kaybettiği 1 puanlık halk desteğini görmezlikten gelip; Ak Partinin oy kaybetmesini kendi başarı hanesine yazarak sevinç çığlıkları attı.

Ak Parti dördüncü yıldızı da takmaya hazırlanırken; 56 il ve Türkiye genelinde % 40,80 ile birincisi olmasına rağmen tek başına iktidar olmaya odaklandığı şartlandığı ve alıştığı için, hüzünlendi.

Seçim sonuçları tahlil edilirken partilerin hangi hareketlerinin sonuçlar üzerinde etkili olduğu iki yönlü de kullanılabilir. Aynı argüman seçim kazanıldığında lehte; kaybedildiğinde ise aleyhte bir değerlendirmeye tabi tutulabilir.

Gerek genel, gerekse yerel bazda hangi partinin başarılı, hangi partinin daha az başarılı olduğunun analizleri, mutlaka, uzun uzadıya yapılacak ve bundan sonraki muhtemel seçimlere ışık tutacaktır.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi; HDP’nin önünü açmıştır. Demirtaş’ın aldığı oy oranı, barajı açma ihtimalini yükseltince, “Ak Parti tek başına iktidardan uzaklaşsın da, ne olursa olsun diyen” tüm muhalifler birleşip HDP’ye omuz vermişler ve barajın da ötesine taşıyarak gayelerine ulaşmışlardır.

13 yıl önceki koalisyon dönemlerinde ülkemizin yaşadığı sorunları bilmeyen veya unutanlar, ya da umursamayanlar; şimdi bu süreci yaşayarak göreceklerdir.

Koalisyona kapıyı kapatanlar, müzakereye yanaşmayanlar, aldıkları oyun hakkını vermeyenler ile ülke gemisini, fırtınaya rağmen, güvenli limanlara sürmek için çırpınanlar millet tarafından dikkatli bir şekilde gözlemlenecek ve ülke menfaatleri doğrultusunda birleşemeyen, inatlarını sürdürenler, olası bir erken seçimde halk tarafından cezalandırılmayı göz önüne alacaklardır.

Tüm vesayetleri ayağının altına alan ve “milli irade”den başka güç tanımayanlara seçim sonuçları hayırlı olsun…

NOT: DEGİAD’ın eski başkanı ve Denizlihaber.com’un yazarlarından Sadık Emre Çaputçu’nun vefatını öğrenmiş bulunuyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Denizlihaber.com ailesine başsağlığı diliyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

okan   -  Bağlantı 16 Haziran 2015, 17:08

htc ye katılıyorum

htc   -  Bağlantı 9 Haziran 2015, 10:56

Tüm Muhalifler birleşip AKP olmasın diye HDP ye oy verdi madem, neden yüzde 49 olan akp oyları yüzde 40 a düştü. Bile bile karalamak denir sizinkine.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı