REKLAMI GEÇ

OYLARIMIZ NASIL GEÇERLİ OLACAK?

19 Haziran 2018 Salı

Ülkemiz 24 Haziran’da önemli bir seçim yaşayacak ve bu seçimde “ittifak” partileri ile ittifak kurmayıp tek başına seçime giren partiler birbirleriyle kıyasıya yarışacaklar.

İlk defa uygulanacak olan ittifak sistemi; kullanılacak oyların hangi hallerde geçerli olacağı ve hangi hallerde siyasi partilere yazılacağı; hangi hallerde ittifak ortak hesabına kaydolacağı ve hangi hallerde de geçersiz sayılacağı sorularını beraberinde getirdi.

Seçime katılma oranı ve kullanılan oylar içindeki iptal edilen oyların nispeti demokrasi açısından önem taşıyor. Yüksek iptallerle karşılaşmamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmekte yarar var.

1-Herhangi bir siyasi partiye ayrılan sütunun veya yuvarlak dairenin içine basılan mühürler “o parti için” geçerlidir.

2-Herhangi bir partiye ayrılan alan üzerine değil de; “ittifak” için ayrılan alana basılan mühürler; “o ittifak” için geçerlidir.

3-a)Basılan mühür ittifak alanına taşmakla birlikte; parti sütunu üzerinde daha fazla yer işgal ediyorsa “o parti için” geçerlidir.

b)Buna mukabil; ittifak alanına basılmakla birlikte herhangi bir parti üzerine taşan mühürler “o ittifak” için geçerlidir.

4-Aynı ittifak içindeki partilerin her biri veya birkaçı üzerine ayrı ayrı mühür basılması halinde; kullanılan rey “o ittifak“ için geçerlidir.

5-Herhangi bir parti üzerine birden fazla tercih mührü basılı olması oyu geçersiz kılmaz.

6-İttifak alanı içindeki partilerden hangisine ait olduğu kesin olarak belirlenemeyen “ortalanmış” oylar geçerli olmakla birlikte; “o ittifak” üzerine yazılır.

7-Hem ittifak üzerine; hem de ittifak içindeki bir parti üzerine mühür basılmış ise; bu oy muteber olup; “o siyasi parti” üzerine yazılır.

8-Değişik ittifaklara veya değişik ittifaktaki partilere yahut ittifak dışındaki partilere birden fazla mühür basılması halinde kullanılan oy geçersizdir.

9-Oy pusulalarına “evet” veya “tercih” mühürlerinden başka bir işaret konulması veya imza atılması durumunda verilen oy iptal edilir.

10- Pusulalar dışındaki herhangi bir şeyin zarf içine konulması halinde de söz konusu oy geçerli değildir.

24 Haziran seçimlerinin ilimiz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dilerim.

Milletimiz feraset ve basiretiyle her zaman olduğu gibi; yine en doğru kararı verecektir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı