REKLAMI GEÇ

ŞEHİTLER VE DIŞ POLİTİKADA ZOR GÜNLER

4 Şubat 2020 Salı

Sahada olmayan masada olmaz. Türkiye bu gerçek üzerinden hareket ederek, Suriye ve Libya’da sahadaki yerini almaktan çekinmedi.

Nitekim Libya sorunu ile ilgili olarak yapılan Berlin toplantısında Türkiye masadaki yerini almasına rağmen, Yunanistan’ın talebi geri çevrildi ve zirveye dahil edilmedi.

En uzun kara sınırımızın olduğu Suriye’deki kaos ortamına girmek zorunda kalan ülkemiz; şimdi kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda.

Zira Suriye’deki rejimin karşısında olan tek ülke, hemen hemen sadece Türkiye.

Amerika’yı karşımıza almak pahasına; kendisinden S-400 füze aldığımız Rusya bile; Astana sürecini yok sayarak; koordinatları önceden verilmiş askeri noktalarımıza saldırı yapılmasında Suriye rejimine gizli destek veriyor.

Türkiye; Rusya’nın Libya’daki Hafter güçlerini destekleyen paralı askerleri olan Wagner’lerin karşısına; Birleşmiş Milletler’in tanıdığı Serrac Hükümeti’ni desteklemek üzere gönderdiği Türk askerleri Libya’daki dengeleri değiştirince; Rusya da buna misilleme olarak Suriye’de Türkiye’ye karşı pozisyon almış vaziyette.

Şu anda ülkeler arasındaki ittifaklar ülke bazında değişiklik arz ediyor. Bir ülkeyle dünya çapında müttefik olmak söz konusu olmaktan çıktı. Suriye’deki müttefikiniz, Irak’taki müttefikiniz, Libya’daki müttefikiniz, Mısır’daki müttefikiniz ayrı ayrı ülkeler olabiliyor.

İttifakları belirleyen sebep kadim dostluklar, paktlar değil; tamamen menfaatler.

Türkiye dış politikada kapana kıstırılmaya çalışılıyor. Suriye’de ortaya çıkabilecek bir zafiyet; terör örgütlerine, Libya’daki Hafter güçlerine alan açılmasına kapı aralayabilir.

Dış politika sadece masa başında yapılsaydı, işimiz daha kolay olabilirdi. Oysa günümüzde dış politika askeri ayakla birlikte yapılıyor. Askeri gücün varlığı, caydırıcılığı ve niteliği; dış politikada da etkin ve başarılı olmayı sağlıyor.

Türkiye; açtığı ve girdiği cephelerden çekilemeyeceğine göre; mütekabiliyet prensibine göre karşı saldırılarda bulunacak ve şehitlerimizin intikamını misliyle alacaktır.

İdlip şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı