REKLAMI GEÇ

ŞERİATIN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ

30 Nisan 2019 Salı

Aslında acır ama; madem ki parmağın kesilmesi gibi bir cezaya çarptırılmayı hak edecek bir davranışta bulunmuşsun; öyleyse acısına katlanmak zorundasın.

Bilindiği üzere “Şeriat”; İslam’a ilişkin ahlaki, dini ve hukuki hükümler demek. Toplumsal ve bireysel hayatı tanzim eden din esaslı kurallar anlamında kullanılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Şeriat’a göre yönetilmiyor. Halkının büyük çoğunluğunun müslüman olduğu bir ülkede tabii ki; İslam’a uygun hukuk kuralları da yok değil.

İslam’da “kısas” uygulaması olduğu için olsa gerek; parmağın kesilmesi söz konusu olunca Şeriat’a atıf yapılarak klişeleşen bu özdeyiş, halkımız arasında çokça söylenir hale gelmiş.

Hukukta; kanun hükümleri  herkesi bağlar ve kapsar. Bir mevzuda yasalar  neyi  öngörüyorsa ona tabi olunur, herkes  itiraz ve temyizlerden  sonra çıkan nihai kararı saygıyla karşılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kızılcahamam kampının kapanış konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçlarına yapılan itiraz ile ilgili olarak; “İçimize sinmese de YSK’nın kararlarına saygı duyacağız. Şeriatın kestiği parmak acımaz” şeklinde konuştu.

Bu ifadelerden; Ak Parti tarafından yapılan itirazın kabul edilmeyebileceği ve bu takdirde YSK’nın aldığı karara saygı duyulacağı ve kabullenileceği imaları var.

Yargının bağımsız olmadığını, objektif hukuk kurallarına göre karar vermediklerini iddia eden muhalifler; Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinin YSK’yı rahatlattığını ve seçimlerin iptal edilmeyeceğini öne sürerken; kimi kalemler de; olası bir iptal kararı üzerine 2 Haziran 2019’da yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak oy farkının daha da bariz olabileceğinin altını çiziyorlar.

Yerel seçimlerde kazanılan belediyelerin başarısı ve halk üzerinde bırakacağı olumlu etkiler; genel seçimleri doğrudan etkiler. Bu yüzden her parti doğal olarak belediye başkanlıklarını, belediye meclis üyeliklerini kazanmak ister. Kaybettiklerinde ise üzülmemek elde olmaz.

Harp hileden ibarettir. Fakat seçimler bir savaş alanı değildir. Demokrasilerde ve bilhassa seçimlerde hileye ve organize işlere yer yoktur ve olmamalıdır da.

YSK’nın sunulan delilleri teferruatlı olarak inceleyerek en doğru kararı vereceğine ve çıkan kararı tüm siyasi partilerin ve milletimizin olgunlukla karşılayacağına inanıyoruz.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı