REKLAMI GEÇ

TARİHİN SIFIR NOKTASI

25 Eylül 2018 Salı

“Tarihin Sıfır Noktası” Göbeklitepe.
İl Müzesi.
Mozaik müzesi.
Kızılkoyun Nekropolü.
Balıklıgöl.
Hz. İbrahim’in doğduğu/büyütüldüğü mağara.
Barutçu Hanı, Gümrük Hanı. (Hanlar Bölgesi)
Harran şehir surları ve şehir kapıları. Harran Ulu Cami Kalıntıları.
Harran evleri.
Uluslararası İsot Festivali.

Bunlar 21 ile 23 Eylül 2018 tarihleri arasında Tarihi Kentler Birliği Şanlıurfa Buluşması’nda gittiğimiz, gördüğümüz yerler.

Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu adına vekaleten; Tarihi Kentler Birliği (TKB) üyesi olarak da asaleten katıldığım üç günlük program; bundan önce iştirak ettiğim Gaziantep, Mersin ve Burdur buluşmaları kadar güzeldi.

Bazı illerimizin büyükşehir olmasıyla üyelikleri düşen birçok belediye olmasına rağmen 460 üyeye sahip olan Tarihi Kentler Birliği toplantılarına renk katan en önemli unsur; ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen.

Mikrofon kendisine verildiği zaman direkt söze giren, protokol konuşmalarındaki giriş cümlelerine başvurmayan, doğaçlama yapan, bilgi ve birikimi “hazine” değerinde olan bir figür Metin Sözen.

Birlik Meclisi’nin 2018 yılı olağan 2. toplantısının da gerçekleştirildiği Şanlıurfa Buluşması; “Uygarlık Tarihinin Aydınlanması Yolunda” yapılmakta olan yolculuğun durak noktalarından sadece birisiydi.

Tarihi Kentler Birliği’nin dönem başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi; Şanlıurfa’yı “Medeniyetler Harmanı’nın Özne Şehri” olarak tanımlıyor.

Göbeklitepe; yaklaşık olarak günümüzden 12.000 sene öncesine tarihlenen arkeolojik bir değer ve (şimdi hayatta olmayan) kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt ve diğer arkeologlarca “Dünyanın İlk Mabedi” olarak lanse ediliyor.

Merak edenler için söylemeliyim ki; Göbeklitepe belgeselini National Geographic yapımı olarak 45 dakika Türkçe izlemek mümkün.

Yazıyı kaleme aldığım zamana kadar YouTube’da 275.814 kişinin izlediği belgeselin adresi şöyle: https://www.youtube.com/watch?v=w8gKuLMPFyY

Peygamberler Şehri Şanlıurfa’ya gitmeyi herkese tavsiye ederim. Hazreti İbrahim’in (A.S.) doğduğu; ya da doğumundan sonra annesi ya da bir ceylan tarafından emzirilerek büyütüldüğü belirtilen mağarayı görmek, içindeki şifalı sudan içmek, Balıklıgöl’deki balıklara yem atmak; bu şehre gitmek için başlı başına bir sebep.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı