REKLAMI GEÇ

ÜLKEYİ 3F İLE İDARE ETMEK

18 Nisan 2014 Cuma

İktisadi olumsuzluklara rağmen, ülkesini 36 sene nasıl yönettiğini soranlara Kral Franco şöyle cevap verir: İspanya’yı yıllarca 3F ile yönettim: Futbol, Fiesta, Flamenko…

Flamenko Avrupa müzik formlarından biri. Bir halk müziği ve bu müzik eşliğinde yapılan dansın adı. Flamenko’nun İspanya’daki bir başka adı da: Fado…

Fiesta ise; tatil, bayram, yortu, şenlik, festival demek. İspanya’da yılda 60 gün kadar tatil günü var.

Futbol; ABD hariç, diğer ülkelerin birçoğunda; başta erkekler olmak üzere, halkın günlük, haftalık hayatının önemli bir kısmını işgal ediyor.

Bilhassa derby maçlardan sonra; pozisyonlar ofsat mı değil mi, top ceza sahası içinde futbolcunun eline değdi mi değmedi mi, faul var mı yok mu, sarı ve kırmızı kartlar haklı mı haksız mı, hakem taraflı mı değil mi; saatlerce tartışıyoruz.

Bizde beyzbol yaygın değil, karnavallar yaygın değil, boğa güreşi yok. Buna karşılık müzik festivalleri, üzüm ve biber festivalleri, dereden koyun geçirme etkinlikleri, günler süren düğünler, dernekler var.

Yine kendi ülkemize baktığımızda; Amerikan şirketi Twitter, Mark Zuckerberg isimli gencin kurduğu Facebook ve bunun yanında Youtube gibi sosyal medya tabir edilen sitelerle; ben, sen, o, biz, siz ve onlar meşgul ediliyoruz.

Benim de az veya çok sörf yaptığım bu internet siteleri haberleşme ve haber alma özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği gibi, seçimleri manipüle etme, insanlar veya hükümetler lehinde veya aleyhinde kamuoyu oluşturma, siyaseti dizayn etme, insanları tahkir etme, küçük düşürme, ırz ve namusuna dil uzatma gibi olumsuz gayeler için de kullanılabiliyor.

Aynen bıçak gibi; ekmek kesmek için de kullanabiliyorsunuz,
İnsanı katletmek için de…

Bu siteler, istedikleri ülkede, o ülke firmalarından elde ettiği reklam gelirlerinin vergisini ödediği halde, Türkiye gibi ülkelerde vergi ödemiyor, o ülkeyi ve kanunlarını tanımıyor, kendi üzerinde bir otorite kabul etmiyor.

İşbu (ticari ve siyasi) yabancı menşeli internet siteleri; (kendim de dahil) insanlarımızı ve saatlerini adeta teslim almış durumdalar. Onlar yoksa, bir boşluk içine düşmüş, kolumuz kanadımız kırılmış gibi oluyor, mahkeme kararıyla kapatılmasına ve kapatanlara ateş püskürüyoruz…

Uzun sözün kısası İspanya’nın yıllarca ve halen 3F ile idare edilmesi gibi, şimdi bizler de 1F, 1Y,1T ile (FYT) ile idare ediliyoruz.

Oysa zaman çok kıymetli. Bu kıymetli varlığı çoğu zaman boşa harcıyor, değerlendiremiyoruz. Geri getiremeyeceğimizi, yeniden satın alamayacağımızı bile bile…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

İsmail Biltekin   -  Bağlantı 21 Nisan 2014, 12:11

Erdal abicim Allah kalemine zeval vermesin, müthiş olmuş..
Artık her pazartesi yazılarınızı dört gözle bekleyeceğim

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı