REKLAMI GEÇ

YAŞANMALIYDI; YAŞANDI

14 Ağustos 2015 Cuma

7 Haziran 2015’te en çok oy alan iki parti bir ay boyunca birbirlerini keşfetmeye çalıştılar.Liderlerin görüşmeleri hariç; heyetler, 35 saat oturup , birbirlerini daha iyi anlamaya gayret gösterdiler.

Özürlü demokrasi için bu bile büyük bir kazanımdı.13 yıldan beri tribünlere oynayan,birbirine gol atmaya çalışan partiler; ilk defa konuştuklarını,görüştüklerini kamuoyuna ifşa etmeden,gayet olgun bir şekilde bir masa etrafında oturdular,birbirlerine yemek ısmarladılar,jestler yaptılar.

Fakat sonuçta koalisyon gerçekleşmedi. Bunu açıklarken bile; taraflar, birbirlerine kırıcı sözler sarf etmekten azami derecede uzak durdular.

Ak Parti tabanının koalisyon istememesine karşılık CHP tabanı koalisyona hiç de soğuk bakmıyordu.İkinci alternatif olan MHP koalisyonuna ise; her iki partinin tabanı sıcak baksa da; MHP liderinin mesafeli duruşu, herhangi bir yol kat edilmesine imkan vermiyordu.

CHP ile koalisyon kurmak kolay; fakat devam ettirmek zordu.MHP ile koalisyon kurmak zor, fakat devam ettirmek daha kolaydı. Çünkü MHP bir lider partisiydi ve onun ağzından çıkan her söz milletvekillerini bağlardı. CHP ise; içinde birçok değişik görüşü barındıran, disiplinin ve söz birliğinin sağlanmasının daha güç olduğu bir parti izlenimi veriyordu.

13 sene tek başına iktidar olmaya alışmış bir parti ile; yine 13 sene muhalefette kalmaya alışmış partilerin bu alışkanlıklarını bir çırpıda terk etmesi mümkün olmadı. CHP; en azından bir koalisyon ortağı olmayı arzulamasına rağmen, MHP 13 senenin verdiği alışkanlıkla, elini taşın altına koymadan, risk ve sorumluluk almadan ana muhalefet olmayı kendisine hedef seçti.

Parti menfaatleri yerine ülke menfaatleri ön plana çıkarılarak, tabanları birbirine en yakın iki partiden biri olan MHP’nin; kapıları kilitli tutmayıp,asgari müştereklerde anlaşıp, Ak Parti ile belli ilkeler çerçevesinde bir koalisyon kurması beklenirdi; fakat olmadı ve galiba olmayacak.

Seçmen; desteğini verip, sırtını sıvazlayıp, Ankara’ya gönderdiği vekillerden oluşan partilerden hangilerinin minderden kaçıp, hangilerinin güreşe çıktığını görüyor, gözlemliyor.

20 yaşındaki vatandaşların bir kısmının bilmediği, orta yaşlı vatandaşların unutmaya yüz tuttuğu “koalisyon” kavramı ve gerçeğiyle yüz yüze gelinmeli ve bizzat yaşanmalıydı.

Nitekim yaşandı ve yaşanıyor.Bu sürecin süresine millet karar verecek.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı