REKLAMI GEÇ

BİLGİSAYAR DERTLERİ HEPİMİZDE AYNI MI?

26 Kasım 2020 Perşembe

Değerli okurlarım, aranızda benim gibi orta yaşlı ya da yaşlı olanlarınız vardır sanırım. Hem güncel kalma hem de yaşamı kolaylaştırma uğruna bilgisayar ve internet, biz “dinozorlar” için de gerekli değil midir? Bunlara akıllı telefonları da eklemeliyiz sanırım. Evet diyorsanız, dertlerimiz ortak o halde. Bu dertlere ben naçizane olarak, “bilgisayar dertleri” adını verdim. Bilgisayarcı ya da bu alanda uzman bir kişi değilim. Herhangi bir bilgisayar kursuna da katılmadım. Öyleyse; bunlara karşın iyi bir kullanıcı olmaya çalışan bir orta yaşlı olarak, konuyu dar bir alandan ve ancak bir kullanıcı gözüyle işlemeliyim.

Üniversite lisans ve yüksek lisans eğitimlerim süresince, o günün teknolojik koşullarındaki bilgisayarlarla epey haşır neşir olmuşluğum var. İlkin Fortran 4 sonra da GW Basic dillerinde programlama kodları yazıp, o programlamayı delgi makinelerinde kartlara delme yoluyla aktarıp, bilgisayar merkezine verirdik. Ev sonra da salon büyüklüğündeki bilgisayarlardan, bir iki gün sonra teslim aldığımız çıktılar; onlarca sayfaya varabiliyordu. Hey gidi günler hey!

Artık evlerimizde kişisel bilgisayarlarımız var. Masa-üstü, diz-üstü, el üstü yani tablet bilgisayarlar… Bir de cep bilgisayarlarımız var ki, adına akıllı telefon deniyor. Bilgisayarımı kurcalaya kurcalaya öğrendim ki, bu bilgisayarlarımızın kullanım ömrünü uzatmak elimizde. Nasıl mı? Onlara çeşitli bakımlar uygulayarak. Bunun için, örneğin Windows işletim sistemli PC’lerde “Windows Update” programı var. Bu program şu işleri yapmanızı sağlar: Güncelleştirmeleri denetleme, ayarları değiştirme, güncelleştirme geçmişini görüntüleme, gizli güncelleştirmeleri geri yükleme.

Windows Update’e “Denetim Masası”ndan da, “Sistem ve Güvenlik”i tıklayarak erişebilirsiniz. Sistem ve Güvenlik şunları içerir: İşlem merkezi, Windows Güvenlik duvarı, Sistem, Windows Update, Güç Seçenekleri, yedekleme ve geri yükleme, yönetimsel araçlar. Ayrıca parayla satın alabileceğiniz bakım programları da var ama onların yapacağı işlemlerin birçoğu belki de hepsini, “İşlem merkezi”ni tıklayarak erişeceğiniz “Bilgisayar Sorunlarını Gider” programında da yapabilirsiniz. Burada; Windows Update ile ilgili sorunları düzeltme, bakım görevlerini çalıştırma, güç kullanımını iyileştirme ve performans sorunlarını denetleme işlevleri vardır ve bunları tıklayarak rahatça kullanabilirsiniz.

Bilgisayarcım da bana aynı öğüdü verdiği halde, ben yine de; parayla ve yıllık aboneyle satın aldığım PC bakım programlarını kullanmayı yeğliyorum çünkü onları kullanmak bana çok daha pratik geliyor. Bu konuda ciddi uyarılarım olacak çünkü bakınız başıma ne işler açtım: Yurt-dışından kredi kartıyla satın aldığım ilk bakım programlarının yapımcı şirketi, beni dolandırmaya kalktı. Bu şirket kredi kartı bilgilerimi kullanarak binlerce dolarlık harcamalara girişmişti ki, ilkin bankam sonra da ben durumu zamanında fark edip zarara girmemi önleyebildik. Ben bakım programlarını artık yalnızca, çok tanınmış anti-virüs programlarının yapımcı firmalarından alıyorum ve kredi kartı yerine “sanal kart” kullanıyorum.

Bu programları da kısaca tanıtmamda yarar olabilir. Örneğin “Bilgisayar temizleme programı”; bakım, hızlandırma, boş alan açma ve sorun giderme işlevlerine sahip. Bakım işlevleri şunlardır: Bozuk kayıt defteri öğeleri, bozuk kısayollar, önemsiz sistem dosyaları, tarayıcı ön-belleği, izleme çerezleri ve diğer çerezler, internette gezinme ve indirme geçmişi. “Hızlandırma” gereksiz olabilecek programları siler ya da siz, aralarından seçtiklerinizi sildirirsiniz. “Boş alan açma” önemsiz sistem dosyalarını siler. “Sorun giderme” ise harddisk’lerinizin sorunlarını giderir.

Ayrıca bir de “Sürücü güncelleme programı” kullanıyorum ki, güncelliğini kaybetmiş bilgisayar aygıt ya da programlarının sürücülerini güncelliyor. PC’lerdeki “dijital ayak izleri”mizi silen program da var ama henüz almadım. Bilgisayar dertleriyle ben böyle baş etmeye çalışıyorum, değerli okurlarım. Yanlış yönlendirme yapmamaya ve yanlış bilgi vermemeye çalıştım; çünkü sonuçta yalnızca bir amatörüm, bu konuda. Her hangi bir kusurum olduysa affola ve yazı altı yorumla düzeltile.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hamdi PAÇALA   -  Bağlantı 28 Kasım 2020, 14:38

Bu kadar bilgisayar içeriğine sahip ol uygulayıcısı ol sonra amatörüm de biz kendimizi hangi sınıfa sokalım

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı