REKLAMI GEÇ

CİTTASLOW VE SEFERİHİSAR

15 Eylül 2017 Cuma

8 Eylül Cuma günü eşimle ve kendi aracımızla Bodrum’dan Seferihisar’ın Yalı Mahallesi olan Sığacık’a, diğer ismiyle Teos’a gittik. Yakın arkadaşım olan Denizlili mozaik sanatçısı Gülistan Genç’in de yer aldığı ve Teos Marina’daki karma mozaik sergisini görmek istemiştik. Arkadaşıma hoş bir sürpriz yapmış olduk. Gülistan Genç, seramik konusunda lisans ve master derecelerine sahip bir Denizlili sanatçı olarak mozaik alanında uluslararası bir üne kavuşmuştur.


Üç gece kaldığımız ve Seferihisar’a bağlı Sığacık sahil beldesi, Seferihisar Belediyesinin Cittaslow unvanı alabilmesini sağlayan tarihi bir yerleşimdir. Yazlık sitelerle çok büyümüş olan Sığacık’ta tarihi kale ve kale-içi mahallesi tümüyle restore edilerek ve sanatçı dokunuşlar eklenerek mükemmelen korunmuş ve güzelleştirilmiş.

Sığacık’ın kale-içi kadar dışı da son derece bakımlı, düzenli ve temizdi. Yerel dokunun modern yorumuyla oluşmuş mimarisiyle, Teos Marina da görülesi bir yer. Seferihisar’ın tüm özgünlüğünü oluşturan Sığacık; bol oksijenli havasıyla, cana yakın insanlarıyla ve sıcak atmosferiyle bize kendimizi hep iyi hissettirdi.


Şimdi, Cittaslow’un ne olduğuna ve Seferihisar Belediyesine nasıl alındığına gelelim. Aşağıdaki bilgilerin tamamını Sakinşehir Seferihisar.com sitesinden aktarıyorum:

Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş bir harekettir. İtalyanca “Citta (Şehir)” ve İngilizce “Slow (Yavaş)” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, “Sakin Şehir” anlamında kullanılmaktadır. Yavaş Hareketi’nin bir parçası olarak bilinmektedir. İtalya’nın Toskana eyaletinin Chianti şehri ilk sakin şehirdir. Buradaki ana fikir, şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve öyküsünün uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır.

Cittaslow hareketinin bir amacı da, insanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için; hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit et¬meyecek boyutta tutulmasına çalışılır. Çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem alınır ve uygulanır. Diğer taraftan, yerel üreticileri desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturmak da bu konseptin önemli bir parçasıdır.
Ayrıca, çevreye ve insana zararlı olmayan al¬ternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi bir Cittaslow yerleşim merkezinde olmazsa olmaz özelliklerden biridir. Ama belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır.

Türkiye’deki Citta Slow’lar
Seferihisar (İzmir), Akyaka (Muğla), Gökçeada (Çanakkale), Taraklı (Sakarya), Yenipazar (Aydın), Yalvaç (Isparta), Perşembe (Ordu), Vize (Kırklareli).

Peki, Seferihisar’a Cittaslow ismi nasıl verilmiştir?
Yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu. Yavaş Şehir olabilmek için; çevre politikaları, altyapı, kent dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler var. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor. Türkiye’nin ilk, dünyanın 121. Cittaslow şehri Seferihisar bu ünvanı Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çalışma ve katkıları ile almıştır. İtalya’da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına giden ve başvuru dosyasını sunan Başkan Tunç Soyer, sonrasında bu isteğin araştırılıp kabul edilmesiyle Seferihisar’ın bu ünvanı almasına hak kazandırmıştır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Turan Gökmenoğlu   -  Bağlantı 15 Eylül 2017, 20:24

Teos Marina’daki sergimizi renklendirdiğiniz için teşekkürler Yaşar bey…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı