REKLAMI GEÇ

DİJİTAL AYAK İZİNİZE DİKKAT !

14 Ocak 2021 Perşembe

Uzmanlık alanım olmasa da; iyi bir bilgisayar kullanıcısı olmaya çalışan ve bilgisayar okur-yazarı olan biri olarak, beni çok endişelendiren ve uğraştıran bir konuyu dikkatinize sunmak istedim. Peki nedir “dijital ayak izi”? İnterneti kullanırken oluşturduğunuz veri izidir. Uğradığınız web sitelerini, gönderdiğiniz e-postaları ve çevrim-içi hizmetlere gönderdiğiniz bilgileri içerir. Bu izin iki çeşidi var: “Aktif dijital ayak izi”, sizin internet ortamına bilerek sunduklarınızdır. “Pasif dijital ayak izi”, istemeden çevrimiçi olarak bıraktığınız bir veri izidir. Her gün, istesek de istemesek de, birçoğumuz çevrim-içi kimliğimizin bir portresini çiziyoruz; olası ki, tahmin ettiğimizden daha halka açık bir portre.

Bu portre, şirketlerin belirli pazarlara ve tüketicilere yönelik içeriği hedeflemesine yardımcı olur. İşverenlerin geçmişinizi incelemesine ve reklam-verenlerin birden çok web sitesindeki hareketlerinizi izlemesine de yardımcı olur. Kısacası; internette gezinirken yani çevrim-içi ne yaparsanız yapın, geride dijital ayak izleri bırakıyor olabilirsiniz.

Sosyal medya, Skype aramaları, uygulama kullanımı ve e-posta kayıtları çevrimiçi geçmişinizin bir parçasıdır ve potansiyel olarak başkaları tarafından görülebilir veya bir veri tabanında izlenebilir. Uğradığınız bir web sitesi, tarayıcınızda bir “çerez” bıraktığında, dijital ayak izinize katkıda bulunurmuş. Bu veri izinin, sosyal medya platformlarındaki gönderilerinizden, “özel” e-posta gibi özel yazışmalarınızdan, ziyaret ettiğiniz web sitelerinden ve hatta çevrim-içi satın alımlarınızın kayıtlarından oluştuğunu öğrendim.

Peki, bu izi istem-dışı olarak bırakmayı nasıl önleyeceğiz? Dijital ayak izimizin, istediğimizden daha fazla bilgi paylaşmamasını sağlamanın birkaç yolu var:

Farklı e-posta adreslerine sahip olun, böylece profesyonel ve kişisel hesaplar birbirleriyle otomatik olarak ilişkilendirilmez. Tıpkı işimizi ve kişisel finansımızı ayrı tuttuğumuz gibi, dijital varlıklarımızla da aynı önlemleri almalıyız. Ayrı bir iş e-postası kullanarak, kişisel sosyal profilleriniz ve kurumsal imajınız arasına bir derece daha ayrım ekleyebilirsiniz.

Sosyal medya platformlarında gizlilik ayarlarını yapın. Gizlilik ayarları oluşturmak ve sosyal medya akışlarınıza erişebilecek kişileri düzenlemek, özel ve kamusal alanlar arasında sınırlar oluşturmada faydalıdır.

Adınızı farklı arama motorlarında araştırın. Dijital ayak izimizi yönetme ve koruma konusunda endişelenmeden önce internette hangi bilgilerin dolaştığını belirlememiz gerekiyor. Birçok kişinin karşısına; cep telefonu numarası, adresi gibi son derece kişisel bilgileri çıkmaktadır.

İnternetin inanılmaz derecede uzun bir hafızası olduğunu öğrendim. Bu nedenle yalnızca ailenizin, patronlarınızın ve diğer paydaşlarınızın görmesini istediğiniz izlenime uyan içerikler yayınlayınız. Dijital ayak iziniz, kişisel markanızın veya çevrim-içi yarattığınız itibarın büyük bir parçasıdır. İnternet ortamındaki varlığınızla; dijital ayak izinizin, kendinizin ve işinizin doğru bir temsili olmasını sağlayabilirsiniz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Mehmet   -  Bağlantı 14 Ocak 2021, 13:02

Sevgili arkadaşım güzel bir öneri olmuş. Hele bu günlerde sosyal medya ile ilgili kuşkuların yoğunlaştığı ortamda…. Teşekkürler

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı