REKLAMI GEÇ

GÜNCEL ÖNERİLERİM VE BİR BELGESEL

30 Nisan 2020 Perşembe

Bu karantina günlerinde, bilim insanlarının yazıp söylediği gibi; mantıklı ve serinkanlı kalmamız elzemdir. Bunun için, olumsuz duygularımızı kontrol etmek zorundayız. Sizlere; yoğun okumalarım ve 68 yıllık yaşam deneyimlerimden süzülen, bir dizi saptama sunmak istiyorum. Sanırım bu yolla, olumsuz duygularımızı denetleyebiliriz :

Egoyu arındıran, cömertliktir. Kıskançlığı arındıran, ahlaktır. Tutku ve arzuyu arındıran, sabırdır. Önyargıyı, duyarlılık arındırır. Açgözlülüğü, manevi güven ve derinlik arındırır. Kini ise bilgelik arındırır. Bilgelik, gerçekleri görebilmeyi gerektirir. Gerçekleri görebilmek içinse; zeki ve eğitimli olmak yetmez, alçakgönüllü ve terbiyeli olmak da gerekir.

Yukarıda belirttiğim arındırıcı erdemlerin yanı sıra, ikinci önerim de şu: Her gün kahkahalar atalım. Eşimle uyguladığımız bir kahkaha atma yöntemi var. Derin nefes alıyor ve onu karnınızı şişirerek tutuyorsunuz. Sonra nefesinizi kahkaha eşliğinde birden salıyorsunuz, ve gerçekten de okkalı bir kahkaha atabilmiş olduğunuzu şaşırarak görüyorsunuz. Zaten kahkaha giderek içtenleşip gerçek oluyor.

Kovid-19 salgınından beş ay önce, Nat Geo belgesel kanalında bir dizi başladığını yazmıştım; iki hafta önce. Adı “Salgın” olan bu belgesel dizinin zamanlamasını; konusunun Ebola’ya ilişkin olması bir yana, ilginç bulduğumu söylemiştim. Merak etmiş olabilirsiniz diye, bu dizinin ilk 6 bölümünün tanıtımını İngilizce’den çevirip özetledim ve aşağıda aktarıyorum. Kapsamı hakkında bir fikir verebilir:

1-Başlangıç

Teğmen Jaax, dünyadaki en tehlikeli işlerden birine sahiptir. Her gün, koruyucu giysilerini giyip, dünyanın en ölümcül virüslerinin bulunduğu laboratuvarına gitmektedir. 1989 yılında bilinen en ölümcül virüslerden biri olabileceğinden korktuğu bir örneği test eder…

2-H Hücresi

Nancy Jaax, araştırma tesisindeki bir çalışanı, virüs bulaşan maymunlardan daha fazla numune almaya ikna eder ve kaynağı bulması için Ebola uzmanı Doktor Wade Carter’ı getirir.

3- Kaos

Farklı kurumlardan temsilciler Jaax’ın keşfi sonrasında durumun nasıl idare edileceği konusunda hemfikir değillerdir. Bu sırada, araştırma tesisindeki bir çalışan hastalanır ve Jaax’ın virüsün insan nüfusuna yayılmasından korkmasına neden olur.

4- Zor Görev

Nancy Jaax, herhangi birinin karşılaştığı en tehlikeli göreve hazırlanmak için bir ekip kurmaya başlar. Araştırma tesisine tam erişime sahip olanların hayatını tehdit eden tehlikeler, özellikle Jaax ailesinin evinde büyük endişe yaratır.

5- Karantina

Araştırma tesisinde öngörülemeyen tehlikelerin ortaya çıkmasıyla Teğmen Jaax, virüsün neden insan kurbanlarında beklenenden farklı şekilde davrandığını bulmak için çalışır.

6- Saklı Gerçekler

Araştırma tesisinin içindeki değişken bir durumla başa çıkılması gerekilmektedir. Paniği azaltma çabaları sürerken, basının gelmesi ile birlikte herkes tehlikenin farkına varır.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı