REKLAMI GEÇ

SANAT NEDİR? 5

30 Ocak 2020 Perşembe

Değerli okurlarım, geldik bu yazı dizimin sonuncusuna. Sanat ve sanatın ne olduğu, dosya konusu olarak farklı yönleriyle ele alınabilecek engin bir konu. Umarım bu beş yazıyla, konuyu yeterli düzeyde açabilmiş ve işleyebilmişimdir. Sanata ilişkin kendi deneyimlerimi de, konuyla harmanlamaya çalıştım.

Sanatçıların sanat tanımı, mutlaka bir aşkınlık deneyimine gönderme yapıyor. Tanrı ve din inancı olan sanatçılar, sanat edimini bir kutsal coşkunluk ve tanrısallığa yaklaşma olarak görüyorlar. Örneğin; 19. Yüzyıl Alman Mısırolog ve romancısı Georg Ebers, “sanat, bizi tanrıya götüren köprüdür” demiştir. İtalyan kökenli ünlü Rönesans ressam ve heykeltraşı Michelangelo için de, “gerçek bir sanat eseri, yalnız kutsal olgunluğun gölgesidir.” Ünlü Alman konstrüktivist ressam Willi Baumeister’ın bu konudaki görüşü de şudur: “Sanat; deneyim de değildir, türev de. O, bilinmezle bağlantı kurar.”

Kutsallığa ve bilinmeze uzanma… Sanatını esrime ve transa geçerek icra eden, deyim yerindeyse fırçasını bilinmez bir elin yönetimine teslim eden ressamlar var. Bu anda ismini anımsayamadığım ve internette araştırmama karşın bulamadığım Brezilyalı bir ressamın belgeselini izlemiştim. Derin bir ruhsallığa sahipti, sanırım. Resim yapmadan önce, bir süre meditasyon yapıyordu. Bu yolla esriyen ve transa geçen ressam, eserlerini bu durumdan hiç çıkmadan tamamlarmış. Ortaya çıkan resimler, gerçekten de ilginçti.

Dinsel ya da manevi referans kullanmasa da; Albert Camus gibi, sanatın bir çeşit “coşma ve görüneni – bilineni yadsıma” işi olduğunu söyleyen düşünür ve sanatçılar var. Örneğin Leonardo Da Vinci, “ruhun elle birlikte çalışmadığı yerde, sanat olmaz” diyerek sanatın ruhsallık boyutunu vurgulamıştır.

Yazımın sonlarına yaklaştık. Artık, sanatın ne olduğuna ilişkin daha genel görüşleri sunmamın zamanıdır sanırım. Sanat nedir sorusuna; bazı tanınmış sanatçı ve düşünürlerin verdiği şu yanıtları, sizler için Reitix.com’dan Türkçe olarak bulup alıntıladım:

“Eski sanat büyüklerinin sırlarını bilmedikçe, onların derecesine erişilemez.”
Edgar Degas

“Güzel sanatlar; insanın elinin, kafasının ve yüreğinin birlikte çalıştığı şeylerdir.”
Francis Bacon

“Bilim ve sanat uzun, ömür kısadır.”
Hipokrates

“Hayat hızlı, sanat yavaş, olanak seyrek, deneyim aldatıcı, yargı taraflıdır.”
Honore de Balzac

“Uygulamadaki kusursuzluk, kuramdaki yetersizliği gidermez.”
John Heinrich Fussli

“Tüm sanatlar kardeştir, hepsi de ötekilerin ışığı altında ilerler.”
Voltaire

(Yazı dizisinin sonu)

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı