REKLAMI GEÇ

ŞOK-MAKALE : ALOHA MI, AH OLA MI

3 Aralık 2020 Perşembe

“Aloha” sözcüğü Hawaii dili ve kültüründe türlü anlamlar taşır. Aloha; hoşgeldiniz’dir, nasılsınız’dır, merhaba’dır, dahası Hawaii’dir, Hawaii insanlarıdır, onların adalarıyla olan birliğidir, aşktır, Hawaii’lilerin tüm dünya insanlığını kucaklamasıdır. Hawaii’liler biliyor ki, doğa bir internet gibi birbirine sıkı bağlarla bağlıdır ve bu bağlantı ağıyla sürekli “çevrim-içi” yani devrededir. Doğadaki yaşam da zekidir ve yaşamı destekleyen bir yeraltı ağına sahiptir.

Onların kadim bilgeliğine göre, biz kim oluyoruz ki; bir ağacı, bitkiyi, böceği ve hayvanı hor görüyoruz? İnsan onlara göre, yaşamın kadim ateşinin sonradan görme şımarık çocuğudur. Gerçekten de; dünya-dışı zeki yaşam arayan insanlık, doğadaki zeki yaşamı niye unutmuştur ve bilmezden gelir?

Türk kültürümüz ve çoğu yeriyle dünyamız da ne yazık ki bunun tam tersine, ve “aloha”nın tersten okunuşuna dönüştü: “Ah ola”ya! İnsana ah ola, doğaya ah ola, hak hukuka ah ola, fırsat eşitliğine ah ola, hoşgörüye ah ola, dayanışma kültürüne ah ola, saygıya sevgiye ah ola, Cumhuriyet değerlerimize ah ola, Türklük değerlerimize ah ola, gerçek manevi derinliğe ah ola, ulusal birliğimize ah ola, demokrasimize ah ola, işçiye emekçiye ah ola, kadına ve çocuğa ah ola!.. Kültürümüzü “ah ola”dan “aloha”ya çevirmemiz gittikçe zorlaşıyor, değerli okurlarım. Durum ciddi.

Şu pandemi de; çıkış nedenlerini öğrendiğim ve burada yazdığım halde, bana biraz manidar geliyor doğrusu: Pandemi, hastalık ve ölüm.. Pandemi, zorunlu inziva.. İnziva, yeniden doğum.. Yeniden doğum, insanlığın topyekün evrilişi…. Evrilişi de ne yöne evrilişi? Emperyal ellerde küresel köleleşme mi, aynen doğa gibi yatay ağlarla örgütlenip bilgeleşme ve özgürleşme mi? Yine de inatla haykıracağım, inat ve deli umutla:

Aloha insanlık!
Aloha evrendeki canlılar!
Aloha pandemi’siyle bilge doğa!
Aloha yeniden doğumun şanlı cefası!
Aloha insanlığın yeni şafağı, son olanağı!

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı