REKLAMI GEÇ

ÜLKEMİZDE BİR OKUL GEMİSİ VAR MI ?

21 Şubat 2019 Perşembe

Değerli okurlarım; “hoppalaa, bu konu da nereden çıktı” dediğinizi duyar gibiyim. Yalnız izninizle, nereden çıktığını ve benimle ne gibi bir ilgisi olduğunu yazının sonuna saklayayım. Elbette denizcilikle bir ilgim ve ilişkim olmadığı gibi, konunun uzmanı da değilim.

Böyle bir gemi var mı peki? Yok mu? Emin misiniz? Var değerli okurlarım. Hayır, elbette Savarona yatı değil çünkü Ata’mızın yatı bu amaçla hiç kullanılmadı. Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülke için, hele de üç yanı denizle çevriliyken olmalı, değil mi? Ne yazık ki yoktu. Olamıyordu. Artık var, ama yalnızca bir tane. Hayır devletimiz yaptırmadı. Ve sıkı durunuz; Cumhuriyet tarihimizin ilk ve hala tek yelkenli okul gemisi “STS Bodrum” özel bir vakıf olan BOSAV bünyesinde ve çeşitli kurumların finansal katkılarıyla inşa ettirildi (Kaynak: Bodrum Belediyesi)

BOSAV; Bodrum ve Karya Kültür, Sanat ve Tanıtma Vakfı’dır. Özellikle yat turizminin her geçen gün daha fazla önem kazandığı ülkemizde, bu alandaki nitelikli eleman sayısının oldukça az olduğu biliniyor. Yelkenli okul gemisinde denizcilik bilgilerinin sistemli bir yöntemle uygulamalı olarak, gençlere öğretilmesi hedefleniyor. Böylelikle yat turizmine daha yararlı elemanlar yetiştirilmiş olacak.

Yukarıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz “STS Bodrum”; denizlerine sahip çıkacak, bilinçli kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak, denizlerin kirlenmesine ve kirletilmesine engel olacak, kötü alışkanlıklara yönelmeyecek, yüreği vatan ve millet sevgisiyle dolu olacak gençler yetiştirebilmek amacıyla hayata geçirilmiş bir proje. Ne güzel, ne anlamlı, ne vatansever; öyle değil mi?

STS Bodrum Yelkenli Okul Gemisi; bu konuya duyarlı birçok kişi, kurum ve kuruluşların katkıları ile tamamlanmış ve Ekim 2001 tarihinden itibaren eğitim programlarına başlamıştır (Bodrum Belediyesi). Yazımın burasında, size artık Yücel Köyağasıoğlu’nu tanıtmam gerekiyor. Nedenini, yazımın aşağıdaki bölümünü okudukça anlayacaksınız, değerli okurlarım.

YÜCEL KÖYAĞASIOĞLU

1936 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğu ve gençliği zamanın en ünlü yelkencilerinden dayısı Nedim Özgen’in yani “Galatasaraylı Nedim”in  yanında, teknelerde ve tersanelerde geçti. 1943 yılında başladığı öğretiminin, ilk ve orta okulunu Galatasaray’da, liseyi de Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1958 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin sınavlarına bir yelkenli modeli ile girip kazandı.

1965 yılına kadar, dayısı ile katıldıkları bir çok A sınıfı yat yarışını birincilikle bitirdiler. 1965-1974 yılları arasında İsveç’te mimar olarak çalıştı. Yurda döndüğünde, İstanbul’da kendi mobilya atölyesini kurdu. 1982’de oğlu ile birlikte 30 feet’lik bir “sloop”un kalıplarını hazırlamaya başladı. Bu teknelerden 7 adet imal ederek, Türkiye’de ilk seri CTP (Cam Takviyeli Polyester) tekne yapımının öncülerinden oldu.

1984 yılında, Camper & Nicholson firmasının; dünyaca ünlü 33 metre boyunda bir “kech” olan “Black Swan” isimli yatının 2 yıl sürecek olan restorasyonuna başladı. 1986 yılı geldiğinde; atölyesini Bodrum’a taşıyıp, boyları 22 ila 35 metre arasında değişen, planları da kendisine ait olan çeşitli klasik tipte yelkenli ve motorlu yatlar imal etti.

1990 yılında (Sailing Training Ship = yelkenli eğitim gemisi) “STS Bodrum” adındaki okul gemisinin; arması dahil tüm planlarını hazırlayıp, imalatının da başında bulundu. “STS Bodrum” denize indikten sonra da; geminin yelken eğitimini de üstlenip, yüzlerce yatçı yetiştirdi. Bodrum Anadolu Meslek Lisesi’nin Yatçılık Bölümünde yatçılık dersleri verdi ve Meslek Liseleri için yelkenli gemileri tanıtan kitaplar hazırladı. 2006-2007 yıllarında Muğla Üniversitesi Yatçılık Bölümünde öğretim üyeliği görevi yaptı (Oktayaras.com).

Halen yazları, STS Bodrum ile çeşitli yurt-içi ve yurt-dışı yelken yarışlarına katılarak ülkemize güzel dereceler kazandırmaktadır. İşte Yücel Köyağasıoğlu, bir bakıma “babası” olduğu geminin dümeninde:

Yazımın sonuna geldiğime göre, bu yazıda ele aldığım konunun benimle ne ilgisi olduğunu artık açıklayabilirim. İlgim tümüyle, yukarıda tanıtmış olduğum sayın Yücel Köyağasıoğlu’nun yazlık komşum olmasından ötürüdür. Karşı komşum Yücel Köyağasıoğlu’nun biri kaptan, biri de sualtı arkeologu olan iki oğlu vardır ve değerli eşi dahil kendisi ve tüm ailesini eşim de ben de çok sever, sayarız. Değerli komşumun beni ve eşimi her sene yazlığımıza ilk gelişimizde “canlarım gelmiş” diye sokağa çıkıp karşılamasının yüreklerimizde yarattığı sıcaklık ve minnettarlık nasıl anlatılabilir ki?

Yukarıdaki fotoğrafta, Yücel bey’le görünmekteyim. Değerli eşi Seçil hanımla geçen seneki evlilik yıldönümlerinde evlerinde çekildik. Sizlere tanıttığım bu kurt denizci bugün 83 yaşındadır ve çok şükür sağlığı yerindedir. Tekne modelciliği de yapmakta, yelkencilik dergilerine yazmaktadır. Teknesiyle dünya turu yapmış olan ilk Türk denizcisi rahmetli Sadun Bora’nın yakın arkadaşıdır. Bizim için fedakar komşu ve dost insan olan büyüğümüz Yücel Köyağasıoğlu’nu ve şahsında STS Bodrum okul gemisini burada tanıtabilme olanağı bulmuş olmaktan çok mutluyum, değerli okurlarım.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı