REKLAMI GEÇ

1 MAYIS İŞÇİ KIYIMI

6 Mayıs 2014 Salı

1 Mayıs geçti. Ama bu kez yakıp geçti.

İlk haberler, Nisan’ın son günlerinde Çivril ve Buldan belediyelerinden geldi.

Çivril’de taşeron şirket bünyesinde ya da kadro statüsünde çalışan 40 civarında işçi yer değiştirmeye uğradı. Bunların yarıdan fazlası çöp işlerine sevk edilirken, bir bölümü de görev değişikliği ile karşılaştı. İçlerinde en dikkati çeken, geçtiğimiz hafta Denizlihaber.com’un bülteniyle ulusal çapta habere konu olan Şair Hakan Keysan’ın çöp toplama işine verilmesiydi.

***

İşten el çektirme, yer değiştirme, yeni kadrolar oluşturma konusunda tek örnek Çivril değil. Örneğin Güney Belediyesinde çalışan bazı sözleşmeli işçiler, seçimin ertesinde işten ayrılmak zorunda kaldı. Keza Sarayköy Belediyesi’nden de benzer haberler ulaşmaya devam ediyor.

***

Denizli Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerinde bu uygulamaların bir süre daha önü kesilmeyecek gibi duruyor. Ancak, bunların içinde en kayda değer uygulamaya ‘aslan sosyal demokrat’ bir belediye başkanı imza attı.

30 Mart seçimlerinde Buldan belediye başkanlığını kazanan CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, 1 Mayıs 2014 tarihi itibariyle 97 işçinin işine son vererek onlara adeta ‘Bayram Hediyesi’ verdi. Tümü de taşeron şirketle sözleşmeli olarak belediye çalışanı olan 97 işçi, tam bir ay süren sürgünler, yer değiştirmeler, çöp görevlendirmeleri gibi baskı döneminden sonra, nihayet işlerine son verilerek “Emeğin Bayramı 1Mayıs” sabahı işsiz bırakıldı.

Henüz görevi devraldığı ilk meclis toplantısında “sözleşmeli çalışanların aldığı para haramdır” diyerek kendi fetvasını veren Başkan Gülbay, ‘helal para’ yolunu açmanın yöntemini sonunda buldu ve işçileri ‘haram para’ kazanma ‘günahından’ kurtardı. Bu sebepten olsa gerek, 1 Mayıs sabahı saat 09.30 civarında geçtiği “Üç aylara ulaştığımız bu mübarek günde Yüce Allah ım tüm dualarımızı kabul etsin mesajını, muhtemelen birkaç saattir işsiz kalmış eski çalışanlarına da gönderdi. Ardından aldığı telefon ve sözel uyarılarla öğle saatlerinde kerhen (işten atılanları sinir küpüne döndüren) bir bayram mesajı da yayınlamadı değil. Ama soğuk, isteksiz ve zoraki bir havada yazılmış satırlarla… “EmeginBayrami Kutlu Olsun.”

Başkan Gülbay’ı koltuğa oturduğundan beri çeşitli haberler vasıtasıyla izlemeye çalışıyoruz. Her hafta geçtiği (takiyye kokan, ağdalı) Cuma mesajlarını dikkatle okuyoruz, kendisine gerek partisinden ve çevresinden, gerekse ilçe sakinlerinden gelen uyarı ve eleştirileri anlamaya çalışıyoruz. Kadrolu, kadrosuz çalışan herkesi içine alan korku çemberinin giderek bir dosta uzaktan selamı bile esirgeyecek denli derin bir psikolojiye dönüştüğüne tanığız. Kısacası tüm belediyenin üzerine kabus gibi çöken halet-i ruhiyeyi gözleyebiliyoruz.

***

AKP’nin yıllardır partizanca uygulamalarına alıştık. 1950’li yıllardan beri devam eden devlette muhafazakarpartizanlık alışkanlığı, şimdiki iktidar sahipleri tarafından yaygın ve bir devlet politikası olarak kullanılıyor. Bırakın yasal düzlemde hak aramayı, adalet beklemeyi; hırsızlığı hükümetin en tepesindekiler bile sessizce kabulleniyorsa, her şeyin çivisi çoktan çıkmış demektir.

***

Hal böyleyken, bir sosyal demokrat belediyeden ne beklersiniz?Tıpkı AKP’nin yaptığı gibi ‘ananı da al git’ dercesine işine son verilip 1 Mayıs sabahı sokağa bırakılan işçileri mi? Sindirilmiş, korku duvarı ile perdelenmiş çalışan psikolojisi mi? Üzerindeki baskıdan dolayı selam vermemek için sokak değiştiren, duymazlıktan gelen belediye çalışanları mı?

Hiçbir gerekçeyi benim aklım almıyor. 15.000 nüfuslu bir ilçede yaklaşık 100 kişinin işsiz kalması kaç aileyi, aile bireyini etkiliyor; bu hesabın eski bir mali müşavir tarafından, banka muhasebesinden daha kolay yapılabileceğini sanıyoruz. Baskıyı, korkuyu saymıyorum bile!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Av. Alaiddin Kölgesiz   -  Bağlantı 6 Mayıs 2014, 22:52

HELAL OLSUN denizlihaber.com a, Halal olsun büyük gazeteciler, gerçek haberciler Sedat Kurt ile Yaşar Tok’a ….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı