REKLAMI GEÇ

Erdoğan, NO PASARÁN!

9 Haziran 2015 Salı

Amerikan ulusal kanallarından CNT’nin, İspanya iç savaşından kesit içeren belgeselinin adı “La Defensa de Madrid.”

Gezi günlerinden “Çarşı” grubunun mizah yüklü “Allahını seven defansa gelsin” çağrısına esin kaynağı.

Madrid’in faşizm güçlerine karşı savunma hazırlıklarını anlatan 32 dk’lık bir belgesel.

Belgeselin en dikkat çeken ayrıntısı “No Pasaran” şiarı.

Hitler destekli Franco faşistlerinin cumhuriyete karşı nihai saldırı için kalkışmalarına bu şiarla ayaklanmıştı İspanyol devrimcileri ve halkı.

“Geçit yok!” Siz bunu “faşizme geçit yok” diye anlayın.

***

7 Haziran genel seçimleri, bu itirazı tam 80 yıl sonra Anadolu topraklarında yine bir başkaldırının şiarı olarak güncelledi.

Erdoğan’a, AKP’ye, sarayına, MİT’ine, yolsuzluklarına, barajına, etnik ayrımcılığına ve diğerlerine “geçit yok!” diyerek İspanyol devriminin en zayıf anındaki en güçlü devrimcilerine gelecekten selam yolladı.

***

Seçim sonuçlarının öylesine bir ‘zafer’ olduğunu düşünmeyin.

Bu bir zaferden çok, bir arınmanın emaresi, temizlik arzusunun tezahürü olarak görülmeli. Siyasal iktidar odaklı toplumsal kirlenme ve çürümeye set çekme, ‘dur’ işaretiyle onun yolunu kesme de diyebiliriz. Ya da sandıklı faşizme doğru gemi azıya almış bir muktedirin, yine sandık tarafından “No Pasaran!” nidalarıyla bertaraf yolunun açılması.

***

Şimdi koalisyon geyikleri zamanı.

Dikkate edin, transfer sezonunda büyük takımların her gün “büyük bomba” ya da “şok şokşok” cinsinden yalan dolan haberlerine rahmet okutacak bir hükümet kurma dönemine giriyoruz. Kim ne dedi, ne söyledi, neyin sözünü vermişti, kim kiminle koalisyona evet diyecek, kim burun kıvıracak, kim yan cebime koy umursamazlığı takınacak; dikkatle izlemek gerek.

***

Tüm bunların içinde tahammül edilemeyecek tek parti AKP. Gerek seçim boyunca sürdürdükleri çatışma politikaları, gerekse yaşanan tablodaki rolleri neyi nereye kadar derinleştireceklerini gösterdi.

“Nedir bu rol ve derinlik?” diye soranlar için, yeri geldikçe fikrimizi yazacağız.

O nedenle AKP bir daha mı? Asla!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

zeki öztürk   -  Bağlantı 9 Haziran 2015, 21:43

şimdihükümet kurma zamanı hesap sormazamanı cünkü hep mitinglerde bunu telafus ettilervede eger devlet bahceli hükümet kurmaya yanaşmazsa şunu iyi bilmeliki bu millet onu sandıga gömerlerçünkü milleti ülkeyi düşünmemişsadece akpye yardımetmiş olur

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı