REKLAMI GEÇ

YEREL SEÇİM İBRESİ

9 Kasım 2013 Cumartesi

Başbakan Erdoğan’ın son Denizli ziyaretinin uğraklarından biri Çivril oldu.
Çivril Denizli’nin en büyük ilçesi. Büyükşehir statüsü ile bağlanan belde ve köyler dahil nüfusu yaklaşık altmış bini buluyor. Büyükşehir seçimlerine etkisi diğer ilçelerden epeyce fazla olacak.
Önceki yerel seçimlerde Belediye Başkanlığı seçimini CHP Hakkı Aslan ile aldı.
Türkiye siyaseti ve CHP’nin ağır toplarından Denizli Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’in memleketi Çivril.
Bu üç olgu, Başbakan ziyaretinin en önemli sebepleri. Eğer AKP Çivril’de başarı kazanırsa, çantada keklik gördüğü Tavas ve Acıpayam ilçeleri ile birlikte Büyükşehir başkanlığının neredeyse dörtte birini garantiye alacak.

***

CHP’nin, Denizli il merkezi ve Çivril ilçesinde anket yoklamasına karar vermesi, Çivril Belediye Başkanını çileden çıkardı.
Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan açıklamanın ardından Ankara’nın yolunu tuttu. İlk görüşme Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili, Çivril kökenli Adnan Keskin’le oldu.
Görüşmenin kesin sonucu yok. Aldığımız bilgi, Keskin’in, “Başkan zaten anketlerde sen çıkacaksın” diyerek Başkan Aslan’ı sakinleştirmeye çalıştığı yönünde.

Oysa Keskin ve Aslan yıllardır birbirleriyle geçinemiyorlar. Keskin Çivril ziyaretlerine yalnız gidiyor, Başkan bu ziyaretlere eşlik etmiyor. Parti çalışmaları içinde Başkan pek görünmüyor. İlçe yönetimine Keskinciler hakim. Her fırsatta Başkan Aslan’ı eleştirdiklerine cümle alem şahit.

Eğer Başkan’ın Ankara ziyaretinden bir sonuç çıktıysa, bu sonuç Aslan’ı tercih yönünde mi göreceğiz. Bizim tahminimiz,iki tarafın da bu işi kendi lehine çözmesi kolay değil.
Çivril’de haberlere konu olan bir başka CHP adayı, İmam Hatip’li Mustafa Şahan seçmenin pek tanıdığı ve prim verdiği biri olarak anılmıyor. Anket bir yana, seçimlerden başarıyla çıkması olasılık dahilinde bile görülmüyor. Böyle bir olasılığın tek adresi Hakkı Aslan olarak gösteriliyor. Anketler de Başkan Aslan’ı en başa yazacak gibi.
Ancak, anket sonuçlarının parti genel merkezi tarafından değerlendirileceği ve suyun başında da örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla Keskin’in olduğu düşünülürse…

***

CHP’nin seçim stratejisini anlamak gerçekten zor.
Büyükşehir aday adaylarından Kazım Arslan çekip İstanbul’a gidiyor. Adı sıkça geçen Adil Demir “Kazım Bey’e söz verdim, aday adayı olmuyorum” türü vefa gösterileri yapıyor, diğer aday adayı Nadi Kılıçaslan ne yapıyor belli değil. Çivril’de işler karışıyor, Pamukkale merkez ilçeye aday adayı bulunamadığından Merkezefendi aday adaylarından biri oraya kaydırılıyor, Basına yansıdığı kadarıyla CHP’nin kalelerinden Sarayköy’de hiçbir şey garanti değil, Çal’da MHP adayı göz doldururken, CHP’nin esamesi okunmuyor…

Daha başka neler yaşandığı bir yana, bu belirsizlikler sanki hiç yaşanmıyormuş gibi CHP İl Yönetimi çıkıp “AKP’yi iktidardan alaşağı edeceğiz” türü afaki demeçlerle kamuoyunu oyalıyor.

***

Küçük bir karşılaştırma yapalım.
MHP Büyükşehir ve ilçelerin çoğunda adayını açıkladı. Büyükşehir için güçlü, kamuoyu tarafından bilinen, ortalama kabul gören birini, Denizlispor’un başarılı yıllarının Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Ali İpek’i kesin aday gösterdi. Kale, Babadağ, Bozkurt, Tavas dahil toplamda 10 ilçenin adayları çoktan çalışmaya başladı. Neredeyse en az çatlak sesin duyulduğu parti olarak dikkati çekiyor.

***

AKP’nin adı geçen 4 Büyükşehir aday adayı günler, haftalardır sokak sokak, ev ev dolaşıyor. Bu çalışma kime yarıyor? Elbette AKP’ye. Tek tek adayların kazanımları bir yana, AKP için 4 kişilik bir aday grubu kendi ekipleriyle geceyi gündüze katıyor. İlçelerle birlikte 80 küsur toplam adayı var AKP’nin. Tümünün minimum onar kişilik ekip olduğunu düşünün, en az 800 kişi kapı kapı tüm il, ilçe, belde ve köyleri dolaşıyor. Henüz seçim sathında değilken hal böyle bir manzara arz etmekte.

***

Soralım: Seçim ibresi kimi gösteriyor?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Ömer ÖZTÜRK   -  Bağlantı 9 Kasım 2013, 21:31

🙂
Tebrikler. Çok güzel gözlemlemişsiniz. :))

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı