REKLAMI GEÇ

SAVAŞMA SANAT YAP! (Make art, not war!)

17 Nisan 2018 Salı

Ne yaman bir çelişkidir, dünya bir yandan silahlar altında inim inim inlerken, ortalık kana bulanırken, yaşamın anlamsızlığını sorgular vaziyette buluyoruz kendimizi, diğer yanda sanatla hayatın yaşanmaya değer olduğunu, estetik harikalarla dünyayı yaşanılacak kıldığını düşünüyor, yaşamın güzelliğini sorgular halde buluyoruz yine kendimizi.

Tolstoy’un uzun edebi romanındaki gibi iki karşıt kavram bizi hep karşı karşıya getiriyor.

Sanat varsa dünya da, sanat icra ediliyorsa bir yerlerde orada BARIŞ vardır. Huzur vardır. E bu kadar zor mudur sanatı desteklemek, sanatı beslemek ve yaygınlaştırmak?

Savaş mı pirim yapıyor bu Dünya’da? Uzun uzun savaş haberlerinin önünde, yarınlar kaygısı, gelecek korkusu, yerinden yurdundan olma, onun ötesinde candan olma endişesi mi aheste zamanların, estetik algıların, dahiyane yaratımların önüne sert bir set çekip, bu tür uğraşları lüks, hatta ulaşılmaz, hayal dünyası ütopya sınıfına sokuyor. Önce hep ekmek gelirdi eskiden şimdi önce can geliyor. Dünya kaynıyor, Ortadoğu fokurduyor. Suriye üzerinden, iki küresel güç 3. pay kapma savaşına hazırlanıyor. Türkiye ateş hattında, Suriye’ye atılan her füze önce Türkiye’nin bağrına saplanıyor.

Sanat mı? Kimin uğrunda?

Siyasal savaş, ekonomik savaş, seçim önü partiler arası savaş gibi ülke içi medya körüklü ve destekli savaş tüm hararetiyle topsuz, tüfeksiz sözlü, küfürlü sürerken; güney sınırımızdaki toplu, tüfekli savaşta şehitli, gazili askerlerimizi heba ederken; bir de küresel güçlerin oyunlarıyla kediyle fare arası rol kapma savaşında kaderimizle oynaşıyor halde buluveriyoruz kendimizi ya…

Sanat vardı da, biz mi yapmadık oluyor büsbütün halimiz.

Hatırlatmalı mı acaba insanlığa Sanat’ı?

60’lı yılların ve hippi kuşağının protest sloganı “Not War Make Love”dı.

Seks yanlış mı algılandı acaba?

“Savaşmayın sanat yapın” mı demeli insanlığa?

Evet, Dünya Sanat Günü, günleri Dünya’da başladı. Bizde de başladı. Bu yıl 7.si kutlanacak. Rönesans’ın efsanevi ismi Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan günü tüm Dünya’da “Dünya Sanat Günü” olarak ilan edilmiş. 2011 yılında Meksika’da yapılan Dünya Sanat Dernekleri Genel Kurulu’nda Türkiye Ulusal Komitesi’ni temsilen Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam’ın girişimiyle başlamış.

Dünya sanat yoluyla savaşa karşı mücadelesini pek çok yolla yapmış. Picasso’nun Guernica adlı meşhur tablosu bunlardan birisi. 1937 yılında yapılan İspanya iç savaşı sırasında Nazi Almanya’sı tarafından atılan bombaların sonucunda yapmış olduğu bu resme verdiği cevap meşhurdur. Alman Nazi subayı Picasso’ya sorar, “bu resmi siz mi yaptınız” diye, verilen cevap belleklere ve sanatın mücadelesine kazınmıştır; “Hayır siz yaptınız.”

Savaşın vahşeti yansıtılmıştır o tabloya. Bir pazar sabahı kasabaya atılan bombanın insanlığa olan vahşetidir resme konu olan.

Sanatın mücadelesi hala devam ediyor.

İki kutuplu dünyada bir yandan dünyayı karartmaya ve simsiyaha boyamaya çalışırlarken, diğer yandan insanlığı hatırlatan, dünyayı aydınlatan, barışın yolunu gösteren, yaşama sevincini yeşerten sanatın tüm renkleri umut saçmaya, meşale olmaya devam ediyor.

Sadece topa tüfeğe değil, cahilliğe, yobazlığa karşı da bir gün sanat galip gelecek. Yeter ki dünyamızı rengarenk boyamaya devam edelim…

Sanat bir gün insanlığı kurtaracak!

Ne güzel bir cümle.

Umutlu olmak bile güzel!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı