REKLAMI GEÇ

3. KİTAP FUARINA HAZIR MISIN DENİZLİ?

29 Mart 2019 Cuma

Denizli, kitap konusunda giderek olgunlaşan bir fuar süreci yaşıyor.

Bu yıl üçüncüsü yapılacak olan kitap fuarı, kitabın Denizli’deki serüveni açısından önemli.

Seçim ve kriz sarmalında bir süreçte yapılıyor bu yılki fuar. Kitabın her geçen yıl okuruyla mesafesinin giderek açılması gerçeğini de buraya iliştirdiğimizde bu yılki fuar için ne kadar iyimser olabiliriz, bilemiyorum.

Fuarın sadece okur ayağı yok kuşkusuz…

Buraya gelecek yayıncı ve yayıncıya odaklı imza, söyleşi ve yazar kadrosunun da zenginlik ve çeşitkenlik içermesi gerekir.

Tam da işte bu çeşitliliğin önündeki en büyük engel ise İzmir Tüyap. Bu yıl iki fuarda aynı tarihte yapılıyor.

Okurla yatay ve direk ilişki kuran orta halli yayıncılar, dergi çevreleri, sol ve anarşist yayınlar ve elbette sahaflar zaten birkaç kişilik kadrolarla fuarlara katıldıklarından dolayı tercihlerini İzmir’den yana kullanacaklardır.

Bu kesimin önemli bir okur içerdiğini söylemek abartı olmaz.

Stant ücretlerinin yüksekliği, geçen yıl burada yer almış bu bizim mahalledeki yayıncıların en temel problemiydi zira. Buradan pek de mutlu ayrılmamışlardı.

Eylül Fuarcılık ve Denizli Büyükşehir Belediyesi organizasyonu olarak gerçekleştirilen organizasyonun bu yılki ayağında kanımca daha az stantla karşı karşıya kalabiliriz.

Uzun süredir kriz ortamındaki Türkiye’de bundan en çok etkilenen alanlardan biri yayın sektörüydü zaten. Yükselen kitap fiyatları, indirilen KDV oranıyla dengelenmeye çalışıldı. Ancak bu kaldırılan % 8’lik KDV uygulaması doğrudan yayınevlerinden satılan kitaplar içindi. Kitapçılardan alınan yayınlar için KDV alınmaya devam ediliyor.

Kentte giderek artan konkordato öyküleri ve çıkartılan işçiler kent ekonomisine ne tür olumsuzluk yaratır kestirmek güç ama öncelikli tasarruf aracının kitap olacağını kolaylıkla söyleyebiliriz.

Fuara ulaşım diğer meselelerden birisi. Kolay ve çabuk ulaşmak fuara ilgiyi yüksek ve sıcak tutacaktır.

Burada en iyi kitap alıcılarının öğrenciler olduğunu söylemeliyiz. Anne babalar için kitabın bir öncelik olmaktan çıktığını görmek ise üzücü bir durum. Model olmayan aile büyükleri çocuklarının okumasını da bir o kadar çok istiyor.

Bu nedenle okulların fuara taşınması konusu daha organize yapılması gereken bir durum. Başta ilçelerimiz olmak üzere Tekkeköy, Üniversite, Bayramyeri, Dokuzkavaklar, Yenişehir ve Üçler sapaklarından dolanan servisler fuar boyunca ücretsiz ulaşım sağlayabilir.

Asıl önemlisi; tüm okullarımızda fuara yönelik farkındalık çalışmalarının yapılması. Önceden duyurularla Türkçe, Edebiyat ve Rehber Öğretmenlerinin okumaya ve kitap edinmeye dönük yönlendirmeleri fuara katkı sağlayacaktır. Bu yönlendirmeler fuarın amacına, kitabın da okuruna ulaşmasını sağlayacaktır.

Bu yıl fuarın onur konuğu Gürbüz Azak. Bu belirlenim fuar yapımcılarının tasarrufunda. Pek de kamuoyunu düşünüp alınan bir karar olmasa gerek. Örneğin bir kitap-fuar komisyonu kararı olabilir isim belirlenirken. Denizli’ye dokunmuş veya Denizlili evrensel ve kültürel derinliği yetkin değerli isimler çokça var.

Ancak onur konuğu hakkında yeterli otobiyografik bilgi ve tanıtım sağlanmalı diye düşünüyorum. Konuğumuz en iyi ve kalabalık şekilde karşılansın ki kendileri de onurlansın. Denizli’den mutlu dönsün. Geçtiğimiz yıl Mustafa Tatçı onur konuğuydu. Hemen yanı başımızdaki stantta yer aldı. Gözleme şansımız oldu hep. Katılım oldukça yetersizdi. Yayıncısı da hiç memnun ayrılmadı Denizli’den…

Gazeteci olarak tanınan Gürbüz Azak hikaye, roman, deneme, mizah ve ressam nitelikleri yanı sıra şairdir de. Sabah, Yeniasya ve Tercüman Gazetelerinde yazarlık yapmış bir Denizlilidir.

Kitap fuarı üzerine bir ön yazı olsun bu.

Zaten fuar sonucunu her yıl değerlendiriyoruz. Bu yıl, seçim-kriz sarmalında Nisan’a sarkan bu fuarın getirileri ve götürüleri bir yana kentimizde bir kültür oluşturması bizim temel amacımız. Hepimizin bu değerli organizasyona bir tarafından katkı koymak, değer katmak gibi derdi var.

6 Nisan Cumartesi günü Sunak yazarları Fahrettin Koyuncu, Can Sinanoğlu, Atilla Yaşrin ve ben “Şiir-Roman” ilişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek ve kitaplarımızı imzalayacağız. Bu değerli isimlerin hepsi de şair kimliği ön plandayken edebiyatın değişik alanlarında kitap çıkaran güçlü kalemler.

Şimdiden başarılı bir kitap zamanı diliyorum…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı